Phaselis Koyu Nerede? Yorumları ve Giriş Ücretleri
7.01.2025 15:15:00
Phaselis Koyu Nerede?
Phaselis koyu nerede sorusuna, Antalya’ya yaklaşık 58 kilometre mesafede, Kemer’e ise 12 km uzaklıkta bulunan bir koy, şeklinde cevap verilmelidir. Phaselis Koyu, eski bir Likya antik kentidir. Pek çok doğal güzelliğe ev sahibi yapan konumuyla, deniz havasını yakından soluyabilirsiniz. Ziyaretçiler buradaki denizin temiz olmasından gayet memnundur. Bunu phaselis koyu yorumları okurken anlamak mümkündür. Bu antik kent günümüzde yalnızca tarihi bir miras değil yaz mevsiminin tadının doyasıya çıkarıldığı bir cennet haline gelmiştir.
Antalya Phaselis Koyu Güzergâh ve Ulaşım
Phaselis koyuna gelmek için plan yapan turistlerin en çok araştırdığı konu phaselis koyu nasıl gidilir sorusudur. Antalya şehir merkezinden yola çıkıldığında Kemer yolu takip edilir. Yaklaşık 40 dakika sonra Phaselis koyuna ulaşım sağlanır. Şahsi aracı olmayanlar ise bölgeden kalkan minibüs ve otobüs seçeneklerini değerlendirebilir. Taksi de iyi bir ulaşım seçeneğidir ancak biraz maliyetli olabilir.
Antalya Phaselis koyu çocuklarıyla beraber tatil yapmak isteyenlerin de ilk tercihlerindendir. Çünkü hem tarihi yapılar hem de doğanın huzuru iç içedir. Ayrıca buradaki deniz dalgasız ve sığ olduğu için küçük çocuklu ailelerin aradığı özelliktedir denilebilir. Doya doya denizin tadını çıkarmak isteyen turistler, Phaselisle kıyaslamak için farklı bir seçenek arasalar da bulamazlar. Çünkü Antalya’nın batı tarafında böylesi özelliklere sahip başka bir yer yoktur.
Phaselis antik kalıntılarının olduğu yere Müzekart ile ücretsiz giriş yapılmaktadır. Eğer müzekartınız yoksa Phaselis’e girerken cüzi bir miktar yetişkin ücreti alınmaktadır. Çocuklar için ise giriş ücretsizdir.
Phaselis Koyu Yorumları
Phaselis koyu yorumları tarihi mekanlar arasındaki en iyi değerlendirmelere sahiptir. Özellikle çocuklu aileler için uygun bir yer olduğuna dair çok yorumu bulunan koy, doğa ile iç içe olduğundan ötürü sıklıkla tercih ediliyor. Burada pikniğe uygun yerler olsa bile ateş yakmak yasak. Ayrıca koydaki plajın temiz olması da yerli ve yabancı turistlerin burayı tercih etmelerine en büyük etken. Phales koyu 2024 güncel yorumlarından iki tanesi şu şekildedir:
Tripadvisor sitesindeki yorumlardan birkaçı:
‘’ Burası özellikle çocuklu aileler için çok uygun bir yer çünkü suyu çok sığ. Gönül rahatlığıyla girebilirsiniz. Doğal güzelliğini söylemiyorum bile, bol ağaçlı ve dağlarla çevrili. Aynı zamanda antik kent olduğu için ateş yakmak yasak ama piknik yapabilirsiniz. Müzekart geçerli. ‘’
‘’ Koya gelmek icin erkenden yola cikmak gerekir.Antalyadan günübirlik turla veya özel araba ile gelebilirsiniz.Girişler ücretli.Müze kartla girebilirsiniz.Deniz cok temiz.Soğuk ..Çakıllı..deniz..Etraf cok kirli.Etrafi lütfen kirletmeyelim..Deniz hepimizin Antik kent hepimizin ..’’
Antalya’nın Kemar ilçesinde yer alan Phaselis Koyu’nda müzekart geçerlidir. Müzekart sahipleri, müze genel müdürlüğü sitesinden her sezon için değişen giriş çıkış saatlerini kontrol ederek koyu ziyaret edebilir. Güncel fiyatlar zaman içinde değişiklik gösterebilir bu sebeple resmi kaynaklardan bilgi alıp gitmek seyahat planınızın aksamaması için en doğru olandır.
Phaselis Koyu Kamp İçin Uygun Mu?
Kamp yapmayı sevenler ve doğanın eşsiz manzaralarını fotoğraflamaktan zevk alanlar Phaselis koyunu çok sevecektir. Phaselis koyu resimleri yeşilin ve mavinin dost gibi sımsıkı kucaklaştığı samimi bir manzaradan ibarettir. Doğal güzellikleriyle ziyaretçileri hayran bırakırken aynı zamanda tarihi kalıntılarıyla da ilgi çeker. Faselis yani Phaselis, Likya’da bulunan antik Yunan ve Roma kendine verilen isimdir. Phaselis antik kentinin geçmişi M.Ö. 7. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Kaynaklara göre, Rodoslular tarafından koloni olarak kurulmuştur. Çoğrafi konumu itibariyle de önemli bir liman kentidir.
Phaselis koyu kamp tutkunları için de adeta bir cennettir. Ormanları, masmavi koyları, her yaştan ziyaretçiyi adeta mest eder. Phaselis koyu fotoğraflar çekmekten hoşlananlar için bulunmaz hint kumaşıdır. Profesyonel ya da amatör bir fotoğrafçı olmanız bir şeyi değiştirmez çünkü burada objektifi nereye çevirirseniz çevirin manzara harikadır. Sabahın erken saatlerinde çam ağaçlarının altındaki dingin koyları ya da gün batımının renk cümbüşünü unutulmaz kılmak için mutlaka fotoğrafını çekin. Buraya dair en güzel anılarınızı saklamak için fotoğraf çekmeyi ihmal etmeyin.
Ayrıca bkz: kiralık yazlık villa
Phaselis Antik Kentinin Kalıntıları
Phaselis Antik Kenti, yüzyıllarca Akdeniz ticaret yollarının önemli bir durağı olmuştur. Günümüzde hala ayakta olan tiyatrosu, antik dönemin ihtişamını gözler önüne sermektedir. Tarihin izlerini taşıyan su kemerleri de o dönemde mühendisliğin de ileri seviyede olduğunun bir simgesidir.
Antik kentten günümüze kadar ulaşan Roma ve Bizans kalıntıları şu şekildedir:
Sütunlu Cadde: Kentin antik yapıları bu cadde üzerinde bulunur. Güney limanı ve Askeri liman arasında bulunan sütunlu cadde de Phaselis’ten günümüzde kadar ulaşan eserleri görebilirsiniz.
Su Kemerleri: Çok uzun yıllar önce yapılmasına rağmen günümüze kadar ulaşan su kemerleri, yıllarca Phaselis’lilerin su ihtiyacını karşılamıştır. Roma dönemine ait su kemerleri 450 metre uzunluğundadır.
Roma Hamamı: Sütunlu caddede yürürken Roma Hamamı Askeri liman tarafında kalmaktadır. Büyük bir hamamdır ve hipokaust sistemi ile ısıtılmaktadır. Sütunlu cadde de mozail desenli tuvaletlerden sonra küçük hamamlarla karşılaşılmaktadır.
Hadrianus Kapısı: Bu kemerli kapı, Roma İmparatoru olan Hadrian’ın Phaselis’e gelişini kutlamak için yapılmıştır. Anadolu’yu ziyaretleri sırasında, Hadrianus’un anısına yapılan ihtişamlı kapılar tarihin en önemli kalıntılarındandır. Tarihin izlerini taşıyan yüzlerce yıllık Hadriannus Kapısı güney limanının kente girişinde bulunmaktadır.
Akropolis: İçerisinde ev ve sarnış kurulu olan kentin en eski yerleşim alanıdır. Yeri tam olarak tespit edilememiş olmakla beraber bu tapınağında bölge içinde bulunduğu düşünülmektedir.
Agoralar: Antalya Phaselis Antik Kenti’nde üç adet agora bulunmaktadır. Bu agoralar da sütunlu cadde üzerindedir.
Tiyatro: Phaselis antik kentinde bulunan tiyatro tipi bir Helenistik Dönem tiyarosudur. Sahne binasının birinci katında niş ve kapılar bulunur. 5 bin kişiliktir ve konglomera adındaki taştan elde edilen bloklardan oluşmaktadır.
Bu içeriğimizde Phaselis Koyu ile ilgili tüm detaylara değinmeye çalıştık. Umarım sizler için de faydalı bir blog türü olmuştur. Aynı zamanda sitemizde yer alan jakuzili villa kiralama seçeneklerimize de göz atmayı unutmayın!