Perge Antik Kenti Nerede? Giriş Ücreti ve Hikayesi
7.01.2025 14:25:00
Perge Antik Kenti
Perge Antik Kenti, Antalya-Serik’ te antik bir kenttir. Helenistik dönemden kalan ve günümüze kadar gelmeyi başaran önemli bir tarihi kalıntıdır. Antik kentteki büyük hamamlar ve çeşmeler, su kenti kimliğini alması üzerinde oldukça etkili olmuştur. Sıcak Pamphylia ovasında bulunan Perge’nin aşağı kısmında kuleler, kapılar, bastionlar ve sur duvarları hala varlığını korumaya devam eder.
Aksu Bucağı’nın sınırlarında bulunan kent, Kilikya-Pisidya ticaret yolu üzerinden de geçer. Perge’ de, Ay tanrıçası olan Artemis’ in önemli bir yeri vardır. Artemis bu kentin baş tanrıçası olarak kabul edilmiştir. Bu bilgi, antik kentin mistik bir dönemi olduğunun da önemli bir göstergesidir. Tatil rotanızı Antalya’ya çeviriyorsanız, Perge Antik Kenti hikayesi sizi ayrı bir döneme götürebilir.
Perge Antik kenti Nerede?
Perge Antik Kenti nerede, sorusu bölgeyi ziyaret etmek isteyen pek çok turist tarafından araştırılır. Akdeniz bölgesinde yer alan antik kent, Antalya'nın 18 kilometre doğusunda yer alan Aksu ilçesi sınırlarındadır. Perge Antik Kenti’nin nerede olduğunu öğrendikten sonra ulaşım alternatifleri ve Perge antik kenti nasıl gidilir, sorularına da yanıt aranır. Bölgeye Antalya üzerinden rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Antik kente özel araçlarla ya da şehirlerarası veya şehir içi otobüs ve minibüslerle de ulaşım sağlanabilir. Antalya tatilciler ve tarih tutkunları tarafından en çok tercih edilen bölgelerden biridir. Antalya kiralık villa konaklama alternatifleriyle de konforlu bir tatil deneyimi sunar. Antalya’da kiralık villada konaklayabilir, Perge Antik Kenti’ni de gezebilirsiniz.
Perge Antik Kenti Giriş Ücreti Ne Kadar?
Perge Antik Kenti giriş ücreti, bu bölgeyi ziyaret eden turistler merak edilen konulardan biridir. Perge Antik Kenti Helenistik döneme uzanan ve Tunç Çağı ile beraber günümüze kadar gelmiş en önemli kültürel yapılardan biridir. Bu bölgeye Antalya üzerinden Aksu İlçesine gidebilirsiniz. Perge Antalya Antik Kenti giriş ücreti 2024 yılında yabancı ziyaretçiler için güncellenmiştir. Buna göre yabancı ziyaretçiler Perge Antik Kenti’ne girişte 11 euro ödemeleri gerekir.
Perge Antik Kenti’ni ziyaret etmek istiyorsanız, yerli ziyaretçiler için Perge Antik Kentinde müzekart geçerlidir. Yerli ziyaretçiler alabilecekleri müzekart ile Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 300'ün üzerindeki müzeyi 1 yıl boyunca ücretsiz ziyaret olarak ziyaret edebilir. Perge Antik Kenti ziyaret saatleri de yaz ve kış sezonu olarak belirlenir.
Antalya Perge Antik Kenti;
Yaz saati uygulamasına göre sabah saat 08.00 ile akşam 19.00 arasında ziyaretçilerine açıktır.
Kış saati uygulamasına göre ise sabah 08.30 ile akşam 17.30 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlar.
Perge Antik kenti Hikayesi
Perge Antik Kenti nerededir sorusu kadar kente dair araştırılan konulardan biri de kentin tarihidir. MÖ 12. yüzyıla kadar uzanan köklü bir geçmişe sahip olan antik kent, zamanında Pamfilya bölgesindeki en önemli kentlerden biri olarak bilinir. Perge Antik Kenti’nin hikayesi de oldukça ilgi çekicidir. Antik Yunan mitolojisine göre bu antik kent, Truva Savaşı sonrası göç edenlerin eseridir.
Kent en büyük gelişimini ise Helenistik ve Roma dönemlerinde yaşamıştır. Özellikle Roma İmparatorluğu’nun yükselişiyle beraber kent zenginleşmiş ve ihtişamlı yapılar yer almaya başlamıştır. Antik tiyatro, stadyum, sütunlarla kaplı caddeler ve hamamlar, dönemin en popüler ve gelişmiş şehirlerinden biri olmasını sağlamıştır.
Perge Antik Kenti, Bizans İmparatorluğu zamanında da varlığını sürdüren bir kenttir. Ancak, bu dönemde yaşanan siyasi ve ekonomik çalkantılardan dolayı antik kent eski görkemini kaybetmiştir. Orta Çağ’da ise yavaş yavaş terk edilen kent, geride bıraktığı mimari ve kültürel miras ile günümüzde bile ayakta kalmayı başarmış eşsiz yapılardan biridir.
Günümüzde ise Perge Antik Kenti’nin hikayesi, geçmişin izlerini taşıyan bu tarihi dokusu ile ziyaretçilerini tarihte bir yolculuğa çıkarıyor. Perge'nin hikayesi sadece bir kentin tarihini değil, Anadolu'nun tarihine de ışık tutan önemli bir mirastır.
Perge Antik Kentindeki Kalıntılar
Perge Antik Kenti’nde keşfedilecek birçok tarihi yapı vardır. Antik tiyatro, Roma Kapısı, stadyum, agora ve sütunlu cadde antik kentteki en dikkat çeken yapıları arasında yer alır.
Perge Tiyatrosu
Perge Tiyatrosu, antik kentin en iyi korunmuş yapılarından biridir. MS 2. yüzyılda inşa edilmiştir. Yaklaşık 12.000 kişilik kapasitesi ile dönemin en büyük antik tiyatrolarından biridir. Tiyatro, dönemin sosyal yaşamını temsil eden Roma mimarisinin en güzel örneklerinden biridir.
Perge Roma Kapısı
Antik kentte üç adet ana kapı yer alır. Bunlar arasında en etkileyici kapılarından biri MS 2. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Roma Kapısı’dır. Antik Dönem’deki Perge’nin ihtişamını simgeleyen bu kapı, üzerindeki yazıtlarla dönemin sanat anlayışını en iyi şekilde tasvir eder.
Stadyum
Stadyum, yaklaşık 12.000 kişilik kapasitesi ile dönemin en büyük spor alanlarından biridir. Atletizm yarışmaları, gladyatör dövüşleri gibi pek çok etkinliğe ev sahipliği yapmıştır. Bu stadyum Perge Antik Kenti’nin sosyal yaşamına en iyi örneklerden biridir.
Ayrıca bkz: Kaş villa kiralama
Perge Agora
Türkiye’nin ikinci en büyük agorası Perge Antik Kenti’nde yer alır. Planlanmış kent modeli ve mimari yapısı ile Roma Dönemi’ne ait en düzenli yerleşim yerlerinden biridir. Agora, antik kentin ticaret ve sosyal yaşamının kalbidir.
Sütunlu Cadde
Perge Antik Kenti’ni dörde ayıran iki sütunlu cadde ve zeminde bulunan mozaikler ziyaretçilerin dikkatini çeker. Antik kentin ruhunu yansıtan bu sütunlu caddeler, ziyaretçilerini geçmişte keyifli bir yolculuğa çıkarır.
Hamam
Antik dönemde hamamlar sadece temizlik amaçlı değil aynı zamanda insanların sosyalleşme adına bir araya geldikleri alanlardır. Bu sebeple antik kentte bulunan hamamlar, Roma Dönemi’nin sosyal yapısına dikkat çeker. Kentin en bilinen hamamı ise Güney Hamamı’dır.
Kestros Çeşmesi
Kestros Çeşmesi, antik dönemin su mühendisliğini gösteren en güzel örneklerdendir. Bu çeşme, kentin su ihtiyacını karşılamak üzere inşa edilmiş ve dönemin en önemli yapılarıdır.
Ayrıca bkz: Patara villa kiralama