Unesco Dünya Mirası Listesi (Tamamı)
4.09.2024 13:05:00
UNESCO, tüm insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen değerleri teyit etmek, tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak için 1972 yılında Paris'te düzenlediği genel konferansında Dünya Mirası Sözleşmesini kabul etmiştir. İnsanlığın ortak mirasını oluşturan değerlerin savunulmasında uluslararası iş birliğini garanti altına almayı hedefleyen UNESCO, bu değerleri kültürel ve doğal kriterlere uygun olarak üstlenmektedir. Dünya Miras Listesi'ne kayıtlı toplam alan 1.092'dir. Bunlar, dünyanın 167 ülkesinde bulunan 209'u doğal ve 38'i karma olmak üzere 845 kültürel alanı içermektedir.
Bu içeriğimizde sizlerle birlikte Unesco dünya mirası listesi konusuna göz atacağız. Ülkemizde bilinmesi gerekilen ve mutlaka görmeniz gereken yerler olduğunu da belirtmem gerekiyor. Türkiye de bulunan, kültürel ve doğal bir bakış açısından istisnai bir değere sahip olduğu kabul edilen mirasların listesi şu şekildedir,
Safranbolu / Karabük
Camileri, çarşısı, mahalleleri, sokakları ve özgün evleriyle tarihe hayat veren bir Anadolu kenti olan Safranbolu, 1994 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı. Kent, Homeros'un M.Ö. İlyada destanı ve bilinen tarihi M.Ö. 3000 yıllarına dayanmaktadır. Kent Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Helen krallıkları (Pontus), Romalılar (Bizanslılar), Selçuklular, beylikler tarafından yönetilmiştir. Safranbolu, zamanla değişen ihtiyaçlar doğrultusunda gelişmiştir. Safranbolu'nun ekonomik gücü şehrin yaşamına yansır ve Safranbolu evleri şehrin kültürünü özgün bir şekilde ortaya koyar.
Nemrut Dağı / Adıyaman
Kommagene Krallığı Kralı Antiochus'un mezarının ve birçok dev heykelin bulunduğu tümülüs ile Nemrut Dağı, 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı. Nemrut Dağı, dünyanın en yüksek açık hava müzesi olarak da biliniyor. On metre yüksekliğindeki büyüleyici heykelleri ve metre uzunluğundaki yazıtları ve antik Kommagene türbesi ile Adıyaman ilinin Kahta ilçesinde bulunmaktadır. Nemrut Dağı, eski Anadolu'nun en görkemli ibadet yerlerinden biriydi. Yazıtlara göre, Antiochus, mezarın üzerine kesme taşlardan bir höyük ve höyüğün üç kenarı boyunca teraslar ile bir anıt mezar inşa ettirmiştir.
Göreme Milli Parkı / Nevşehir
Doğal ve kültürel kriterlere göre 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan Kapadokya, Nevşehir'e yaklaşık 14 km uzaklıkta yer almakta ve Avanos tarafından ilçe başkentleri arasında yaklaşık 40 km2'lik bir alanı kaplamaktadır. Ürgüp Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, peribacalarıyla kaplı yamaçları, vadi tabanındaki zengin su kaynakları, bol bitki örtüsü ve kayaya oyulmuş ve fresklerle bezeli çok sayıda kilisesi ile doğanın eşsiz bir tasarımıdır. Milyonlarca yıldır Erciyes ve Hasan dağlarının tüflerine kumun ve suyun aşındırılmasıyla oyulmuş olan Kapadokya, birçok medeniyetin beşiği ve Anadolu'nun kültür tarihinin sessiz tanığı olmuştur. Kapadokya ayrıca yeraltı şehirlerini de içerir. Kapadokya'nın sadece kısmen yeniden ortaya çıkmış bu büyüleyici yeraltı şehirlerinin, hala keşfedilmeyi bekleyen daha derin katmanlara sahip olduğuna inanılıyor.
Ayrıca sitemizde yer alan villa kiralama seçeneklerine de göz atmayı unutmayın!
Xanthos ve Letoon / Antalya
MÖ 700-300 yılları arasında Likya'nın başkenti olan Xanthos'un antik dönemde Likya'nın en büyük idari merkezi olduğu biliniyor. 1988 yılında Xanthos ile birlikte UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren Letoon, antik çağın en önemli dini merkezlerinden biri olmuştur. Xanthos, Sarpedon'un yaşadığı yerdir. Sarpedon, Truva Savaşı sırasında Prens Hector'a bir şiir yazarak cesaretlendirdi. Site Fethiye-Kaş yolu üzerinde, Fethiye'ye Muğla ve Antalya illerini ayıran Esen Çayı üzerinde, bugünkü Kınık ilçesinin bir parçasıdır.
Pamukkale ve Hierapolis / Denizli
Hierapolis'in gizemini tüm dünyaya anlatan efsaneye göre hayatın ağırlığı altında ezilen çirkin bir çoban kendini suya atmış ama Hierapolis'in sularında güzel bir kıza dönüşmüştür. Hierapolis, Frigler döneminde kurulmuş ve adını Bergama Kralı Telephus'un güzel karısı Hiera'dan almıştır. Hierapolis, Hristiyanlığın Küçük Asya'da yayılmasında önemli bir rol oynamıştır ve İsa'nın on iki havarisinden biri olan Philip'in öldüğü yerdir.
Troya Arkeolojik Sit Alanı / Çanakkale
Homeros'un İlyada destanında anlattığı savaşla tanınan Truva Antik Kenti, 1998 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı. Dört bin yıllık tarihi ile dünyanın en ünlü arkeolojik alanlarından biri. Çanakkale ili sınırları içerisinde, mitolojik Kazdağları'nın eteklerinde yer almaktadır. Truva'dan ilk olarak Homeros'un İlyada destanında Truva Savaşı'nın yeri olarak bahsedilmiştir.
Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi / Edirne
Edirne'deki Selimiye Camii, büyük Mimar Sinan tarafından 1568-1574 yılları arasında inşa edilen Osmanlı mimarisinin en sıra dışı örneklerinden biridir. Büyük kare cami, olağanüstü kubbesi ve 80 metreyi aşan dört minaresi sayesinde İstanbul panoramasına hakimdir. Eski Osmanlı şehri Edirne, eski Hadrianopolis, Avrupa Türkiye'sinde. 16. yüzyıl Osmanlı mimarlarının en ünlüsü olan Sinan, bu yapıyı kendisinin en başarılı şaheseri olarak değerlendirmiştir. Konvansiyonel camiler parçalı bir iç mekândan oluşurken, Sinan'ın Edirne'deki çabası, cami içinde her yerden mihrabın görülebileceği bir yapı inşa etmiştir.
Bu içeriğimizde sizlerle birlikte Unesco dünya mirası listesi içeriğine göz atmaktayız. Umarım faydalı bir blog türü olmuştur. Aynı zamanda sitemizde yer alan kışlık villa kiralama seçeneklerimize de göz atmayı unutmayın!
Ayrıca Unesco'ya dahil olan farklı yerleri keşfetmek için de https://muze.gov.tr/ adresine girmeniz yeterli olacaktır!