Çalışma Saatleri09:00 - 23:50
callİletişim+902426061882
750_nemrut-dagi-heykel-isimleri.jpg

Nemrut Dağı Heykelleri İsimleri

16.08.2024 15:05:00

Tarihin farklı dönemlerinde pek çok uygarlığın bulunduğu Anadolu topraklarında çok sayıda tarihi eser bulunmaktadır. Nemrut Dağı'ndaki Heykeller bu tarihi eserler arasında bilindik örneklerden biridir. Güneydoğu Anadolu bölgesini gezerken Adıyaman'da bulunan bu yeri ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Eğer tarihe meraklıysanız Nemrut Dağı Heykelleri isimleri ilginizi çeken bir konu olabilir. Yazımızda bu heykeller ve isimleri hakkında temel detayları bulabilirsiniz.

Nemrut Dağı Heykelleri Genel Bilgi

Milattan önce 1. yüzyıldan kalma olduğu düşünülen Nemrut Dağı Heykelleri'nin olduğu alan UNESCO Dünya Mirası alanlarından biridir. Burada bulunan heykellerde Yunan ve İran kültürünün etkileri görülmektedir. Zira bu heykeller bir Yunan-İran uygarlığı olan Kommagene Krallığı hükümdarı 1. Antiokhos tarafından yaptırılmıştır. Uzun yıllar saklı kalan bu heykeller 1881 yılında keşfedilmiştir. Heykelleri inşa ettiren Kral Antiokhus'un mezarının burada olduğu düşünülmektedir.

Nemrut Dağı'ndaki Heykellerin İsimleri Ne?

Büyük İskender'in Pers İmparatorluğu'nun olduğu bölgeye yaptığı fetihlerin ardından bölgede Yunan-İran karışımı uygarlıklar yaşamıştır. Bu uygarlıklardan biri Kommagene Krallığı'dır. Nemrut Dağı'ndaki heykeller Kommagene Kralı Antiokhus tarafından yaptırılmıştır. Bu heykellerden biri Kral Antiokhus'u temsilen yapılmıştır. Diğerleri ise Yunan ve İran mitolojisindeki tanrılardan esinlenilmiştir. Nemrut Dağı Heykelleri isimleri Kral Antiokhus'un yanı sıra Herakles, Zeus, Fortuna ve Apollo'dur.

1. Kral Antiokhus (Theos)

Kral Antiokhus

Nemrut Dağı Heykelleri isimleri arasında Kral Antiokhus yer alır. Bu tarihi eserler Kommagene Kralı Antiokhus tarafından yaptırılmıştır. Heykellerden biri kralın kendini temsilen yapılmıştır. Antiokhus milattan önce 70 ile 31 yılları arasında Kommagene Krallığı'nın hükümdarlığını yapmıştır. Kralın bu eserleri kendi adına bir anıt olarak yaptırdığı düşünülür. Antiokhus'un mezarının Nemrut Dağı'nda olduğuna inanılır.

2. Herakles (Ares-Artagnes)

Herakles

Nemrut Dağı'nda, buradaki heykelleri yaptıran kralın adına yapılmış olan heykelin yanı sıra dört adet daha heykel bulunur. Bu heykellerden birinin adı Herakles'tir. Yunan mitolojisinden bir kahraman olan Herakles Kommagene mitolojisinde Ares ve Artagnes olarak da bilinir. Herakles'in Yunan tanrısı Zeus'un oğlu olduğuna inanılır. Fiziksel gücüyle bilinen Herakles'e Yunan mitolojisinde 12 zorlu görev verilmiştir. Bu mitolojik kahraman güç ve dayanıklılık gibi özellikleri simgeler.

Aynı zamanda sitemizde yer alan Kalkan villa kiralama seçeneklerine göz atmayı unutmayın! 

3. Zeus (Oromasdes)

Zeus

Nemrut Dağı'ndaki beş heykelden dördü mitolojik figürlerden esinlenilerek yapılmıştır. Nemrut Dağı Heykelleri isimleri arasında Yunan tanrısı Zeus da yer alır. Bu Yunan tanrısının İran mitolojisindeki karşılığı aynı zamanda Horomazes ve Ahura Mazda olarak da bilinen Oromasdes'tir. Yunan mitolojisinde ve İran mitolojisinde bu tanrılar baş tanrı olarak kabul edilir. Yani iki mitoloji için de önemli bir figürün heykeli Nemrut Dağı'nda yer almaktadır.

4. Fortuna (Kommagene tanrıçası)

Kral Antiokhus adına yapılmış heykelin yanı sıra Nemrut Dağı'nda mitolojik karakterlerden esinlenilerek yapılmış heykeller mevcuttur. Nemrut Dağı Heykelleri'nden bir diğeri de Yunan ve Kommagene tanrıçası olan Fortuna adına yaptırılmıştır. Fortuna şans, kısmet ve kaderi simgeleyen bir Yunan mitolojisi tanrıçasıdır. Yunan ve İran mitolojilerinde önemli yere sahip olan bu tanrıça daha sonraları Roma mitolojisinde de yer almıştır.

5. Apollo (Mithras)

Yunan ve İran mitolojilerinde önemli yere sahip olan bir diğer tanrı da Apollo'dur. İran mitolojisinde Mithras olarak bilinen bu tanrıyı temsil eden bir heykel Nemrut Dağı'nda bulunmaktadır. Zamanında bu mitolojik karakterin müzik, sanat ve bilgi gibi konseptlerin tanrısı olduğuna inanılmıştır.

Nemrut Dağı Yakınlarında Gezilecek Yerler

Bir Güneydoğu Anadolu gezisi yapacak olursanız ziyaret etmek isteyebileceğiniz yerlerden biri Nemrut Dağı olabilir. Burada önemli kültürel değere sahip olan Nemrut Dağı Heykelleri'ni görme fırsatı bulabilirsiniz. Nemrut Dağı yakınlarında gezilecek diğer yerler arasında Pirin Antik Kenti, Adıyaman Müzesi ve Oturakçı Pazarı gibi mekanlar bulunmaktadır. Ayrıca Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Göbeklitepe, Zeugma Mozaik Müzesi ve Mardin Kalesi gibi başka güzel mekanlar da vardır.

Adıyaman Konaklama Seçenekleri

Nemrut Dağı Heykelleri'nin bulunduğu alan Adıyaman'a gelindiğinde gezilecek harika yerlerden biridir. Bu güzel ilimizde güzel bir tatil deneyimi yaşayabilir, çeşitli turistik aktiviteler yapabilirsiniz. Adıyaman ziyaretiyle ilgili aklınızdaki merak konularından bir diğeri de buradaki konaklama seçenekleri olabilir. Adıyaman'da konaklama için burada bulunan otelleri ve kamp alanları gibi seçenekleri tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra Adıyaman'da bulunan kiralık villa seçenekleri de ilginizi çekebilir. 

Bu içeriğimizde Nemrut dağı heykel isimleri konusuna değinmekteyiz. Umarım sizler için faydalı bir blog içeriği olmuştur. Aynı zamanda en uygun villa kiralama seçenekleri konusuna göz atabilirsiniz. 

WhatsApp
×Müşteri Temsilcileri
Tıklayın Sizi Arayalım
Talebiniz AlındıSizi En Kısa Zamanda Arayacağız.
×
Sizi arayalım!Müşteri temsilcimiz ile konuşun...

Sizi arayabilmemiz için telefon numaranızı girin ve ne zaman konuşmak istediğinizi seçin

XREZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :Çıkış Tarihi:
₺ 0,00 x 0 gece₺0,00
İndirim₺0,00
Kısa Süreli Konaklama Bedeli ₺0,00
Toplam Tutar₺0,00
Ön Ödeme ₺0,00
Kapıda Ödenecek ₺0,00